Home irene  
Over Irene
Irene
 
 
sd

Operette Die Fledermaus van Johann Strauss jr
5 & 6 juli 2014 - Theater Zuidplein

Door een practical joke van zijn vriend Eisenstein moest Falke ooit op klaarlichte dag als vleermuis verkleed over straat lopen. Sindsdien noemt men hem 'Dr. Vleermuis'. Hij zint nog steeds op wraak. Als prins Orlofsky Falke de vrijheid geeft op een groot feest een aantal gasten uit te nodigen, besluit deze Eisenstein in een val te lokken. Eisenstein moet diezelfde avond eigenlijk beginnen met het uitzitten van een gevangenisstraf wegens belediging van een ambtenaar in functie.

Ie acte - De tenor Alfred brengt een serenade aan Rosalinde, Eisensteins echtgenote. Intussen leest het dienstmeisje Adele een brief van haar zuster Ida, die haar uitnodigt voor het feest bij Orlofsky. Alfred weet het huis binnen te sluipen, maar moet zich verstoppen als Eisenstein thuiskomt, kibbelend met zijn advocaat, Dr. Blind. Eisenstein zet zich aan een uitgebreid afscheidssouper, als hij bezoek krijgt van Falke, die hem – als Rosalinde even weg is – uitnodigt voor het feest bij Orlofsky. Daarna kan hij zich alsnog melden bij de gevangenis! Opgewekt verlaat Eisenstein in avondkleding het huis, tot verbazing van Rosalinde. Deze geeft Adele vrijaf en nodigt Alfred uit voor het souper. De gevangenisdirecteur Frank komt Eisenstein persoonlijk ophalen; Alfred laat zich door Rosalinde zover krijgen dat hij zich als Eisenstein voordoet en zich laat arresteren.

IIe acte - Op het feest treft Adele haar zuster Ida aan, die haar helemaal geen uitnodiging gestuurd heeft. Ze besluiten de grap mee te spelen en Adele doet zich voor als een actrice, 'Olga'. Falke stelt aan Orlofsky de spelers in een kleine komedie voor: 'Olga', 'Marquis Renard' (Eisenstein) en 'Chevalier Chagrin' (Frank). Eisenstein is erg onder de indruk van een mysterieuze Hongaarse gravin, niet wetende dat dit Rosalinde is, die ook door Falke werd uitgenodigd. Zij is erg verbaasd haar man aan te treffen. Wanneer hij haar het hof maakt, ontfutselt ze hem zijn horloge. Op het hoogtepunt van het feest worden Eisenstein en Frank door het slaan van de klok eraan herinnerd dat ze in de gevangenis worden verwacht.

IIIe acte - De cipier Frosch heeft veel last van het zingen van Alfred, die in Eisensteins plaats zit opgesloten. Na de terugkomst van Frank, die zeer aangeschoten is, maken Adele en Ida hun opwachting bij 'Chevalier Chagrin', in de hoop dat deze 'Olga' kan helpen bij haar carrière. Als Eisenstein aanbelt, brengt Frosch de dames even onder in een cel. Frank onthult Eisenstein zijn eigen identiteit, maar weigert te geloven dat 'Marquis Renard' Eisenstein is: die had hij immers zelf in zijn huis gearresteerd! Rosalinde heeft Blind ontboden om Alfred vrij te krijgen. Als zij zelf verschijnt, weet Eisenstein de pruik en toga van de advocaat te bemachtigen. Hij probeert Rosalinde en Alfred uit te horen, maar als hij boos wordt en zijn vermomming afwerpt, laat Rosalinde hem zijn horloge zien. Falke, Orlofsky en andere gasten komen binnen. Nu staat Eisenstein voor gek en Falkes wraak is zoet.

 

 

 
Gräfin Mariza

Operettekoor 'Irene' presenteerde op
zaterdagavond 7 juli &
zondagmiddag 8 juli 2012
in Theater Zuidplein te Rotterdam

Gräfin Mariza
van
Emmerich Kálmán

Gräfin Mariza is een operette in drie bedrijven gecomponeerd door de Hongaarse componist Emmerich Kálmán met een libretto door Julius Brammer en Alfred Grünwald . Première in Wenen op 28 februari 1924 in het Theater an der Wien

Plaats: Hongarije
Tijd: Rond 1924.

De geschiedenis speelt zich af op het kasteel van gravin Mariza in Hongarije, kort na de Eerste Wereldoorlog.
De bezittingen van Gräfin Mariza worden beheerd door een rentmeester, Török, die in werkelijkheid graaf Tassilo Endrödy-Wittenburg is maar die, om zijn zuster Lisa een bruidsschat te kunnen bezorgen, dit baantje heeft moeten aannemen nadat zijn familie in slechte financiële omstandigheden is geraakt. Zijn zuster weet daar niets van.

Na lang afwezig te zijn geweest keert gravin Mariza weer eens naar haar kasteel terug om haar verloving met een door haar bedachte "Baron Zsupán" te vieren. Ze hoopt op deze manier haar vele aanbidders op een afstand te kunnen houden. Nu bestaat er echter inderdaad een Baron Zsupán. Hij verschijnt ten tonele en dingt naar de gunsten van Mariza, tot ergernis van de "rentmeester", die haar nooit eerder had ontmoet en die diep van haar onder de indruk is.

Onder de gasten voor het verlovingsfeest bevindt zich ook Lisa, die denkt dat haar broer, Tassilo, een grap uithaalt door zich voor rentmeester uit te geven. Mariza blijkt niet ongevoelig voor de genegenheid die haar "rentmeester" voor haar koestert, maar wanneer ze uit een brief die haar toevallig in handen komt, meent te moeten opmaken dat het hem om haar geld te doen is, is ze diep geschokt . Als ze dan ook nog hoort dat hij van adel is ontslaat ze hem.

Gelukkig duikt er een vermogende tante van Tassilo, Furstin Bozena Cudenstein zu Chlumetz, op, die in het geheim al zijn schulden heeft betaald. Niets staat nu een gelukkige verbintenis tussen gravin Mariza en graaf Tassilo in de weg. Baron Zsupán troost zich met Lisa.